Home Rio 125 Malawi FAQ Links Contact Andere zelfbouwers

Slakkenplaag

Bij de aanschaf van een nieuw plantje ontdekt u dat er een slakje op zit en u denkt “ach, des te meer zielen des te meer vreugd”. Helaas kunt u bedrogen uitkomen want een slakken vermenigvuldigen zich snel. Bepaalde soorten doen dit zelfs zeer snel en dit kan snel uitgroeien tot een plaag in uw aquarium. Ze vreten de planten aan, vervuilen het aquarium met hun ontlasting en een grote hoeveelheid in een aquarium is een doorn in het oog. Eenmaal in het aquarium zijn ze moeilijk te bestrijden. Jonge slakjes zijn miniscuul klein en zitten in alle gaten en hoeken.

Het zijn trouwens niet alleen de slakken maar ook de eitjes waar u rekening mee moet houden bij het uitroeien van de slakken. Deze zitten vaak in een gel-achtige substantie onderaan de bladeren van de plant.

Niet alle slakken planten zich snel voort en er zijn ook zeker voordelen. Ze eten namelijk ook het alg op en dat scheelt u weer werk. Sommige slakken, zoals de appelslakken, zijn ook nog mooi om te zien en vele aquariumhouders houden ze dan ook expres.

In mijn aquarium leven twee soorten slakken namelijk de linker en de rechter. Vooral de tweede soort plant zich zeer snel voort en is moeilijk uit te roeien. Ze verschuilen zich in het zand/grind en komen ’s nachts naar boven.

Er zijn verschillende manieren om van de slakken af te komen maar het belangrijkste is het voorkomen ervan. Spoel daarom elke plant eerst af voordat u hem in het aquarium plaatst. Bekijk de plant goed en verwijder de slakken en eitjes. Deze laatste kunt u gemakkelijk met uw nagel doen.

Een oplossing voor de slakken is de aanschaf van een kogelvisje. Er zijn kleinblijvende kogelvisjes te koop die goed te houden zijn met andere vissen in een gezelsschapaquarium. Houdt u er echter rekening mee dat indien de slakken op zijn, ze zich zullen voeden met de vinnen van andere vissen. Dit laatste is uiteraard niet wat u wilt maar indien u echt veel slakken heeft zal dit voorlopig niet gebeuren. U kunt ze altijd nog bijvoeren met mosselen uit een potje. Er zijn ook vaak verenigingen waar een dergelijke kogelvis rond de leden rouleert. Buiten dat dit een goede oplossing is ziet het er ook nog eens leuk uit. Kogelvisjes zijn slim en hebben een bijzondere manier van zwemmen. Ik heb een aantal van deze visjes gehad en ik vind het in elk geval zeker een aanrader.

In de speciaalzaak zijn er verschillende middelen te verkrijgen tegen de slakken. Er zijn vallen te koop waar de slakken er in kunnen komen maar niet uit. Deze moet u dan wel regelmatig legen voor een langere periode. U kunt natuurlijk ook zelf wekelijks de slakken verwijderen. Denk daarbij ook aan de eitjes. Binnen een aantal keren zal de populatie verminderen, maar uitroeien is lastig. Zeker omdat de eitjes moeilijk te zien zijn en de jonge slakjes heel klein. De [slak 1] zijn lastig omdat deze zich ingraven in het zand/grind. Een netje met een grove maas biedt uitkomst.

De conclusie uit het bovenstaande luidt dat voorkomen beter is dan genezen. Controleer uw aankoop dus goed op mogelijke plagen.
Artikelen

Inrichten van een aquarium

Slakkenplaag

Tijdklok instellen

Autovoeder instellen

Belichting van een aquarium

Uw artikel hier??

Schrijf betaald een artikel!
Neem contact op voor de voorwaarden en onderwerpen. Heb je een goed idee, dan zijn deze ook welkom.

© Doe-het-zelf aquarium achterwand 2004-2020 | Cookies | Privacy