Home Rio 125 Malawi FAQ Links Contact Andere zelfbouwers

Het opstarten en inrichten van een (sub)tropisch zoetwater aquarium

In dit artikel wordt beschreven hoe u als beste kunt beginnen met een aquarium. U wordt aan de hand genomen vanaf de aanschaf van het aquarium tot het uiteindelijke ingerichte aquarium met het bijbehorende onderhoud. Zelf heb ik in de afgelopen jaren verschillende aquaria gehad, van een kom met een goudvis tot een malawi-bak en heb meerdere verschillende aquaria ingericht. Mijn uiteindelijke doel is om het beste resultaat voor mens en dier te creŽren, met een zo min mogelijk onderhoud.


Orientatie

Er zijn een aantal zaken waar u op moet letten wanneer u wilt starten met een aquarium. Het is belangrijk dat u zich vooraf goed informeert over de keuze van de vissen en hun bijbehorende leefomgeving, de ruimte die u in uw huis heeft, hoeveel tijd u eraan wilt besteden en uiteraard hoeveel geld u eraan wilt uitgeven. Een aquarium is een leuke hobby en een mooi sierobject in uw huis, maar uiteindelijk gaat het om levende wezens waarvoor u verantwoordelijk bent.

Soort biotoop

Bepaal vooraf wat voor soort water u wilt in uw aquarium. U kunt zich in eerste instantie beperken tot koud/ warm, zoet/zout of een combinatie van deze twee mogelijkheden. Aangezien u waarschijnlijk een beginner bent zou ik mij in elk geval beperken tot een zoetwater aquarium. Zoutwater aquaria zijn zeer lastig in onderhoud en u heeft hier ervaring voor nodig. Zoet koud water aquaria hoeven zich niet te beperken tot een goudvis. U heeft een redelijke keuze uit verschillende soorten vissen, zoals zwaarddragers, guppen en Chinese danioís. Let er echter wel op dat als u de vissen koopt deze ook in de dierenwinkel in koud water zijn gehouden. Het meest voorkomende en gevarieerde aquarium is het (sub)tropisch zoetwater aquarium. Binnen dit aquarium zijn er verschillende uiteenlopende biotopen mogelijk, bijvoorbeeld de meren in Afrika (o.a. Malawi), het amazone gebied of een gezelschapsaquarium met een varia van soorten vissen. In dit artikel wordt de inrichting van een tropisch zoetwater aquarium beschreven.

Soorten vissen

Het soort vis wat u kiest bepaald vaak de grootte van uw aquarium en andersom beperkt de grootte van uw aquarium ook vaak de viskeuze. Een vis die uiteindelijk 30 cm groot kan worden kunt u niet plaatsen in een klein aquarium. Wilt u deze vissen toch houden, dan zult u een groter aquarium moeten kopen.

Grootte

Een groot aquarium is moeilijk te onderhouden maar dit geld ook voor een klein aquarium. De kleinste verandering in de kwaliteit van het water heeft direct invloed op de vissen. Een aquarium met een formaat van 60x30x30 is een uitermate geschikt formaat voor een beginnende aquariumhouder. Bekijkt u goed waar u het aquarium gaat plaatsen in huis en bepaal daarmee ook de maximale grootte van het aquarium.

Inrichting

Het biotoop en het soort vissen bepaald de inrichting van uw aquarium. Een Malawi aquarium bevat meestal alleen stenen en een amazone aquarium veel kienhout. Een gezelschapsaquarium bevat vaak zowel kienhout als (lava)steen en in dit artikel gaan wij hiervan uit. Verdiep u goed in de biotoop van de vis en bepaal op basis daarvan hoe uw inrichting eruit gaat zien.

Prijs

De prijs van het houden van een aquarium speelt uiteraard ook een rol in uw keuze. Let er op dat u er met het aquarium zelf er nog niet bent. De aanschaf van de vissen maar voornamelijk ook de inrichting kost nog wel wat geld. Kijkt u voor aquaria en inrichting ook eens in de 2ehands winkels op het internet. Dit kan u een hoop geld besparen.

Aanschaf

Zodra u een keuze heeft gemaakt uit het bovenstaande kunt u beginnen met de aanschaf van de eerste spullen voor uw nieuwe hobby.

 • Het aquarium zelf inclusief de lichtkap.

 • Een verwarmingselement

 • Een netje

 • Een filter met bijbehorend filtermateriaal (spons/kool/watten/..)

 • Een thermometer

 • Een algenkrabber

 • Een stuk slang (1,5 meter) voor het schoonmaken en vullen van het aquarium.

 • Decoratie (kienhout/stenen/..)

 • Grind of zand

 • Schone emmer die u alleen gebruikt voor het aquarium


 • Optioneel:
 • Een tijdklok voor het licht

 • Een autovoederapparaat

 • Een stekkerdoos

 • Voeding voor de planten

 • Een achterwand


 • Op een later tijdstip:
 • De planten en vissen

 • Vissenvoer

 • Plaatsing van het aquarium

  - Een geschikte plaats van het aquarium is belangrijk. Indien u het plaatst op een zonnige plek zal dit nadelige gevolgen hebben. Denk u bijvoorbeeld eens aan de gevolgen voor de algengroei in de bak. Zet het aquarium daarom altijd uit de zon.
  - Het aquarium moet een goede stevige ondergrond hebben. Een aquarium is al heel snel een redelijk gewicht. Een bak van 60 liter is minimaal 60 kilo. Daar komt dan nog het grind/zand, de stenen en overige decoratie bij.
  - Gezien het gewicht is het aquarium na inrichting niet makkelijk te verplaatsen. Bepaal de definitieve plaats dus van tevoren.
  - Zorg ervoor dat het aquarium waterpas staat.
  - Controleer voordat u het aquarium inricht of vult of het werkelijk waterdicht is. Een ideale plaats om dit te controleren is de badkamer. Leg een krant onder het aquarium en vul hem met water(zonder te knoeien). Laat dit enkele uren staan en controleer daarna of er een lek zit in het aquarium.

  Inrichting van het aquarium

  - Voordat u begint met de inrichting van het aquarium is het verstandig om een schets te maken op papier. Waar komen de stenen, het kienhout, de filter, het verwarmingselement en de planten. Houdt u voor de planten rekening met de groei. Sommige planten blijven laag bij de grond en deze kunt nu het beste vooraan plaatsen.
  - Indien u vissen wilt nemen die veel graven, doet u er verstandig aan om eerst de stenen te plaatsen en daarna pas het zand/grind. Zo voorkomt u dat stenen omvallen. Het grind moet u eerst goed afspoelen. Gebruik hiervoor een emmer een veel water en spoel net zo lang totdat het water schoon is.
  - De laag zand/grind moet een paar centimeter dik zijn en u doet er verstandig aan om achterin een dikkere laag te hanteren dan voorin.
  - Indien u gebruik maakt van een voedingsbodem dan moet u hiermee beginnen. Een voedingsbodem voedt de planten. Er zijn vele alternatieven voor de ouderwetse voedingsbodem zoals vloeibaar voedsel of sticks.
  - Kook de stenen eerst uit in een oude pan. Zo voorkomt u dat er schadelijke bacteriŽn in uw aquarium terecht komen. Het kienhout overgiet ik meestal ook met kokend water. Meestal is dit te groot voor in een pan.

  Het vullen van het aquarium

  Bij het vullen van het aquarium met water moet u de emmers water niet in ťťn keer leeggooien. Het grind wat u waarschijnlijk netjes heeft neergelegd zal alle kanten op springen en dit is zonde van het werk. Plaats een omgekeerd schoteltje of iets dergelijks op het grind en giet daar voorzichtig het water op. Ik gebruik meestal de slang en hevel het water geleidelijk over.

  U kunt al beginnen met het plaatsen van de planten zodra het aquarium half vol is. U kunt hier ook nog even mee wachten.

  Zodra het aquarium helemaal vol zit kunt u de verwarming aanzetten. Het water is misschien eerst even troebel maar dit zal de komende dagen en uren wegtrekken. U kunt hier ook de pomp voor gebruiken. U zult ook zien dat er overal kleine belletjes ontstaan en ook dit zal de komende uren/dagen wegtrekken. Indien u de planten nog niet heeft geplaatst kunt u dit nu doen.

  U moet nu de komende week het aquarium zo laten staan om een wat meer natuurlijk evenwicht te krijgen in het water. Leidingwater is veel te schoon water en bevat weinig bacteriŽn. Door het nu te laten staan raakt het meer in evenwicht. U kunt ook bacteriŽn kopen in de winkel. Controleer regelmatig de temperatuur van het water en stel de verwarming bij. Voor een (sub)tropisch aquarium stelt u de verwarming in op ongeveer 26 graden.

  Toevoegen van de vissen

  Het toevoegen van de eerste vissen is een belangrijk en spannend moment. Ik raad ook aan om niet ineens alle vissen te kopen maar eerst te zien hoe de eerste vissen reageren op het aquarium. Zodra u de vissen heeft gekocht plaats u het zakje in het aquarium. Dit laat u dan een minuut of 20 drijven zodat het water in de zak gelijke temperatuur heeft met het aquariumwater. Daarna opent u de zak en voegt u wat aquariumwater toe. Dit laat u dan 10 minuten staan en daarna laat u de vissen zelf uit het zakje zwemmen door dit schuin te houden.

  Onderhoud van aquarium

  Regelmatig zult u het aquarium schoon moeten maken. Denk aan het verwijderen van de algen van de ruit, de ontlasting op de grond, de filter en het verversen van het water. Dit laatste zult u elke maand moeten doen en u dient 1/3 van het water te vervangen door leidingwater. Om het onderhoud te beperken kunt u gebruik maken van ťťn of meerdere algeneters die het werk voor u doet.
  Artikelen

  Inrichten van een aquarium

  Slakkenplaag

  Tijdklok instellen

  Autovoeder instellen

  Belichting van een aquarium

  Uw artikel hier??

  Schrijf betaald een artikel!
  Neem contact op voor de voorwaarden en onderwerpen. Heb je een goed idee, dan zijn deze ook welkom.

  © Doe-het-zelf aquarium achterwand 2004-2020 | Cookies | Privacy