. doe-het-zelf achterwand voor een aquarium
Home Rio 125 Malawi FAQ Links Contact Andere zelfbouwers

Voor mijn nieuwe aquarium wou ik een mooie achtergrond en had besloten deze zelf te maken. Zo'n standaard achtergrond die in de winkel verkrijgbaar is voldeed niet aan mijn wensen en was ook nog eens aan de prijs. En ik wil het al helemaal niet hebben over zo'n foto die je op de achterkant van je bak plakt.
Op het internet is er veel te vinden over dit onderwerp en ik heb me daar dan ook in verdiept. Ik laat op deze pagina mijn werkwijze zien en ik hoop dat mensen daar gebruik van kunnen maken. Twee maanden na het maken van deze achterwand voor de juwel 60 kwam ik in het bezit van een Juwel Rio 125. Ik heb daarvoor op dezelfde wijze een achterwand gemaakt en de bouw ervan staat hier beschreven.


Ik heb de volgende attributen gebruikt:

1. Piepschuim platen van 5 cm dik (5 stuks a 2 euro p.st.)

2. sileconenkit voor aquaria. Gekocht bij een speciaalzaak. (7 euro)

3. Een pistool voor de kit

4. Beamix tegellijm poeder, extra grijs(5 euro voor 2 kg)

5. kwasten( 1 groot, 1 klein)

6. Een scherp keukenmes en een mesje van een stanleymes

7. Een brander (aansteker kan ook).

8. Een Fhn.

9. Epoxy hars.(twee componenten 16 euro)

10. Een berg geduld.(3 weken)

1. Orientatie

Ik heb eerst op het net gezocht naar plaatjes om wat ideen op te doen. Overhangende stenen, terrassen, doorkijkjes, soorten stenen, etc, etc. Er zijn genoeg sites te vinden waar ze achtergronden aanbieden voor een hoge prijs (Wl handig voor de orientatie!). Die zien er goed uit, maar ik wilde wat anders en goedkopers. Ik had besloten een overhangende steen, een terras en een soort van hol te maken. Op basis van een schets ben ik te werk gegaan.

2. Uitsnijden

Allereerst heb ik de maat uitgetekend en afgesneden van de achtergrond. In mijn geval dus 60 * 30. Echter had ik rekening moeten houden met de tegellaag. Hierdoor worden de zijkanten net wat groter. Ik zou in plaats van 60 cm, 59 cm aanhouden.Ook rekening houdend dat de plaat strak op de achterwand moet, en er in mijn geval ook nog kit in de weg zat. Nu had ik dus een plaat van 5 cm dik maar ik wilde op bepaalde plaatsen het iets dikker hebben om zo meer diepte te creeren. Voor het gedeelte van de overhangende steen, het terras en het hol. Daarvoor heb ik 3 stukken piepschuim afgesneden. Op bepaalde plekken wordt het dus 10 cm dik wat veel lijkt, maar als je die plekken beperkt houdt, valt dit niet op. 15 cm zou naar mijn mening ook kunnen. Ik ben daarna begonnen om die drie stukken een vorm te geven.

Nadat ik tevreden was met de vormen, heb ik die op de achterplaat gelegd en ben de figuren door gaan snijden zodat de lagen goed in elkaar over lopen. Ik heb de delen niet gelijk aan elkaar gekit, omdat je zo makkelijker kan snijden achter het object. Vooral voor het terras en het hol was dit zeer handig.(De voorbeelden rechts zijn achteraf gemaakt en zijn dus een voorbeeld. De ondergrond is dus niet 60*30, maar 15*15.)

Nadat de achtergrond en de 3 delen goed in elkaar overliepen, heb ik de delen goed vastgekit en deze een dag laten drogen. Aangezien de kit iets uitzet aan de zijkanten, heb ik dit overtollige weggesneden met een vlijmscherp mesje. Na een dag heb ik de rest van de achtergrond bewerkt. Eerst heb ik de toplaag van het piepschuim verwijderd met het keukenmes. Dan ziet het er al gelijk een stuk beter uit (1 mm, zo dun mogelijk). Dan rest alleen nog de fantasie. Zorg er wel voor dat het niet allemaal rechte lijnen worden en zorg voor natuurlijke overgangen van hoog naar laag.

3. Branden

Na een uur of twee flink snijden en een ongelofelijke troep, heb ik de fohn gepakt. Alle losse bolletjes moeten zo van het kunstwerk worden afgeblazen. Na een nog grotere troep, heb ik met behulp van de brander het hele oppervlakte licht verbrand. Zo wordt het oppervlakte wat harder en laten er geen bolletjes meer los. Pas wel op want je brand zo door het schuim heen en dat zou zonde zijn. Probeer eerst een klein stukje op wat restmateriaal. Ook zijn de dampen giftig, dus doe het niet in een afgesloten ruimte. Ik heb een aansteker gebruikt, omdat ik geen brander wilde aanschaffen. Het duurt dan wel wat langer en voor grote oppervlakten zou ik dit niet aanraden.

4. Tegellijm

Nu is het tijd voor de tegellijm. Ik heb niet de gebruiksaanwijzing gevolgd op het pak, maar naar eigen inzicht gemengd met water. Het moet niet te dik en niet te dun zijn, maar wel goed smeerbaar. Na de eerste laag ziet het er wat mager uit en het wit schijnt nog behoorlijk door. De kwasten heb ik na elke laag in water laten staan om zo uitdrogen te voorkomen. Voor elke laag zou ik minimaal 24 uur drogen aanhouden

Na de derde laag begint het er al op te lijken en na de vijfde laag is het helemaal goed. Ik heb 6 dunne lagen gebruikt.(6 x 24 uur drogen!!) Ik heb verschillende verhalen gelezen van mensen die maar 2 lagen gebruikt hadden, en waarvan de achterwand beschadigd is geraakt door b.v. algeneters, die te makkelijk een stukje lijm weghappen. Dan wordt het (witte)piepschuim weer zichtbaar. Dus liever iets te veel dan te weinig.

Als de lijm nat is, is hij vrij donker van kleur, zoals op het middelste plaatje.Als hij droog is, blijft er zo'n 50% van de kleur over.

5. Schuren

Nadat de verf goed droog is, heb ik het geheel heel licht opgeschuurd. Je kunt zo kwast-sporen verwijderen. Daarna met de fhn en een schone kwast erover heen om het stof weg te blazen.

6. Hars

Als laatste heb ik een laag epoxyhars toegevoegd. Als ik nog een kleurtje verf zou willen toevoegen, had ik het voor deze fase gedaan. De hars legt een beschermlaagje over de achterwand, zodat eventuele schadelijke stoffen uit de onderlaag niet vrij kunnen komen. Voor tegellijm is dit niet noodzakelijk mits de vissen van een hoge pH waarde houden(B.v. bepaalde cichliden). Ik wil voorkomen dat een object in mijn bak de pH waarde te veel zou kunnen bepalen en neem het zekere voor het onzekere. Het is wel het meest prijzige gedeelte, en op het net lees ik vaak dat men deze stap niet doet. De hars is tijdens het opbrengen zeer giftig, maar nadat het hard is geworden, totaal onschadelijk. Het opbrengen moet absoluut niet gebeuren in een afgesloten ruimte. Een beschermkapje voor de luchtwegen is ook welkom.

Ik heb 300 ml hars en 100 ml hardener gemixt(verhouding volgens de gebruiksaanwijzing) en had meer dan de helft over. Ik zou aanraden om 150 ml + 50 ml te mixen. Meer dan voldoende. Nadat de hars is opgebracht, kun je nog wat zand toevoegen in gaten en kieren om het wat echter te laten lijken. Ik heb daar niet voor gekozen omdat ik simpelweg geen geschikt zand in huis heb. Na 24 uur is de hars droog en de achterwand is donkerder, glimmender en harder geworden. Ik ben zeer tevreden over het resultaat, echter had ik in de kieren de hars beter moeten uitstrijken. Daar ligt nu een dikker laagje op, maar is niet hinderlijk.
Buiten dat de hars het aquarium beschermt tegen de achterwand, beschermt de hars ook de achterwand tegen het aquarium. Door de hars groeit er minder snel alg op de wand en wordt hij beschermd tegen vissen als algeneters. Die "schrapen" anders de tegellijm van de wand af.
TIP: Maak niet meer hars aan dan je in 15 minuten kunt verwerken! Anders hardt het uit en is het niet meer smeerbaar.

7. Vastplakken van de achterwand

Met glassex heb ik de achterkant van mijn aquarium vetvrij gemaakt om de kit beter te doen laten hechten. De achterwand heb ik met dikke klodders kit tegen de achterkant van mijn bakkie geplakt. (Ben benieuwd of mijn werkje er ooit weer heel vanaf komt.) Pas wel op met het plaatsen, want de hars is zeer hard en kan de zijkanten van de ruit beschadigen als je te grof te werk gaat.

Ik heb het aquarium op zijn achterkant neergelegd en laat het geheel zo drogen. Dit zal waarschijnlijk 24 48 uur duren. Hierna zal de eerste doop plaatsvinden.(Op de foto is de kleur donkerder dan werkelijk.)

8. Weken

Na 48 uur is de kit goed uitgedroogd en heb ik de bak gevuld met water en de pomp aangezet. De pomp is slechts alleen om het water in beweging te houden. Dit laat ik zo een week staan en hevel elke dag ongeveer de helft van het water weg en vul de rest weer aan. Zo kunnen eventuele schadelijke stoffen worden verwijderd. Ik lees vaak op sites dat men vaak ook zout gebruikt om de bak beter te reinigen(100 gram op 100 liter). Het zou een logende werking hebben. Anderen doen dit juist weer niet. Ik heb me erin vastgebeten en na onderzoek blijkt dat zout inderdaad een schonende werking heeft, maar dan alleen voor schadelijke bacterieen en niet voor giftige stoffen.Ik besluit geen zout in het water te doen om er voor te zorgen dat er geen zoutsporen in de bak blijven zitten. Indien hier wel je voorkeur naar uit gaat, dan 1 week laten weken in zoutwater en dan nog een week met gewoon water.

Zoals op de foto te zien, zijn er vlekken op de achterwand zichtbaar en dat verbaasde me enigzins. Maar na een uur of twee zijn die verdwenen. Het piepschuim heeft nogal wat tijd nodig om zich helemaal vol te zuigen met water en in het begin zullen slecht een aantal plekken direct vollopen.

Zoals rechts te zien is het piepschuim volledig verzadigd en zijn de vlekken verdwenen.

9. Inrichten

Na een mooi stuk kienhout te hebben uitgezocht en te hebben bewerkt zodat ie mooi blijft liggen, is het inrichten begonnen. Ik heb de planten uitgezocht op grootte en dichtheid. De voedingsbodem is in plaats van gewoon zwart zand nu met speciale korrels. Deze bevatten genoeg voedingsstoffen en houden de grond luchtig. Des te beter voor de wortels. De achtergrond lijkt op de foto wat onzichtbaar, maar dat heeft te maken met de belichting van de foto. Ben alleen nog op zoek naareen juiste formaat steen die ik bij mijn leverancier niet kon vinden. Wordt vervolgd....

10. Het resultaat

In mijn vorige kleine koud-waterbak had ik nog drie guppen, welke de eerste nieuwe bewoners waren van de bak. Deze voelden zich onmiddels thuis en vertoonden geen raar gedrag. Deze heb ik na 5 dagen de bak laten verkennen. Na 7 dagen heb ik de eerste nieuwe vissen in de bak gedaan en ook daar geen problemen mee. Een dag later heb ik de rest in de bak gedaan.

Als ik nog eens een achterwand zou maken, zou ik mijn achterwand nog meer laten integreren met de bak. In het terras zou ik ook meer ruimte maken voor zand, zodat daar planten in kunnen groeien. Op dit moment is dit mimimaal en heb ik planten met weinig wortels genomen. Ik zou bepaalde stukken 15 cm dik maken en zou ook meer holen maken. Echter ben ik nu dik tevreden. Het ziet er mooi en natuurlijk uit en de eerste vissen hebben hun intrek genomen in het hol.

11. De vissen

Het doel van mijn aquarium is het houden van dwergchicliden en hieronder staan een aantal favorieten. Van de eerste drie heb ik een leg gehad.
Apistogramma Cacatuoides double red
Apistogramma viejita
Pelvicachchromis pulcher(kersebuik)
Apistogramma nijsseni

12. Vervolg

In dit hoofdstuk zal ik af en toe een stand doorgeven van de achterwand. Zo kan men zien of er in de loop van de tijd verkleuring oid naar voren komt.

Datum

Stand van zaken

24-02-2005

Vanaf dit punt is de bak in gebruik. De eerste vissen zijn geplaatst.

06-03-2005

De achterwand doet het goed. Er is geen verkleuring, afbrokkelende stukken o.i.d. Alle vissen in de bak zijn levendig en de paarvorming is in volle gang. De planten groeien als kool en ik zal zeer spoedig moeten gaan snoeien om te voorkomen dat de bak dichtgroeit. Ik had er voor gekozen om niet te loogen (met zout) en zoals blijkt is dit dan ook niet nodig.

25-03-2005

Geen bijzondere zaken m.b.t. de achterwand. Alles gaat dus prima. Alle vissen zijn in leven en heb mijn kersebuiken vervangen door Apistogramma nijsseni. Vriend van me heeft ze overgenomen. De nijsseni's passen beter in mijn bakkie.

24-04-2005

De achterwand doet het nog steeds goed. Geen verkleuring of wat dan ook. Inmiddels wel een nieuwe bak op de kop kunnen tikken (Juwel Rio 125) en ben nu dus al weer bezig met de nieuwe achterwand. Dit keer met 6 holletjes en integratie van de filter en verwarming.

7-05-2005

Geen noemenswaardigheden over de achterwand. Alles gaat dus goed. Mijn nieuwe achterwand voor de rio 125 is inmiddels ook klaar en staat hier beschreven.

13-05-2005

Mijn nieuwe aquarium is klaar en alle vissen zijn overgeplaatst. De oude bak is leeg en na het leegmaken blijkt de achterwand ongeschonden. De nog komende "stand van zaken" slaan vanaf nu op de nieuwe bak.

18-05-2005

Vandaag hebben de guppen jongen geworpen. Echter hadden ze niet echt een lang leven in deze wereld. Na een paar seconden waren ze levend voer voor de cichliden. In elk geval een redelijk goed teken voor het bioloog van de bak. Achterwand doet het verder goed.

01-08-2005

Inmiddels hebben de Cacatuoides twee keer geworpen, maar is er niet veel overgebleven van het kroost. De achterwand doet het nog steeds prima. Ik zag dat ik op twee plekken de hars niet goed heb aangebracht. Twee kleine puntjes, en die hebben nu een lichtelijk andere kleur en zitten vol met alg. Maar het ziet er gelukkig nog steeds goed uit. Het lijkt heel natuurlijk.

07-09-2005

De afgelopen periode hebben ook de Apistogramma viejita voor nakomelingen geprobeerd te zorgen. In n van de holletjes in de achterwand waren er eitjes afgezet. Dit was de eerste worp en helaas zijn alle eitjes opgegeten door moeder en/of vader.

02-10-2005

Er is een nieuwe foto geplaatst van de achterwand onder de link project 2.

29-12-2005

De achterwand houdt zich nog steeds goed en wordt eigenlijk alleen maar mooier(alggroei). De cacatuoides zijn weer druk aan het paren. De populatie bestaat nu uit 2 Apist. Cacatuoides Double Red, 2 Ramarezi, 5 sumatraantjes, 3 Corrry sterbai, 3 algeneters (3 soorten), 6 zebravisjes.

Er zijn verschillende personen die deze werkwijze als basis hebben genomen en zo te horen is dit naar tevredenheid. Het grootste probleem is het verkrijgen van de hars, maar dit komt eigenlijk altijd wel goed. Na een eerste teleurstellende poging bij een bouwmarkt, wordt de hars altijd gevonden via speciaalzaken in verf, bootbedrijven of eventueel via internet.

24-02-2006

Er valt weinig te melden over de achterwand. Deze ziet er nog steeds goed uit en de vissen gedragen zich normaal. Ik heb de links op de site aangepast en daar staan nu ook een aantal adressen waar epoxyhars te halen is.De twee Ramarezi zijn helaas overleden. De n had een lichtelijke afwijking toen ik hem kocht en dat is hem dan ook fataal geworden.

29-05-2006

Het klinkt saai maar ook 3 maanden na mijn laatste post is er weinig te melden. De achterwand doet het goed en de vissen doen het ook prima. Ik heb vanwege de vele slakken een klein kogelvisje in de bak gedaan. Dit is dus niet de grote soort(blijft klein). Deze doet niets kwaads bij de vissen, alleen bij de slakken. Er zijn wel een aantal vissen overleden(Sinds 29-12). Het gaat om 1 corry, 1 sumatraan en het vrouwtje van de cacatuoides (net na een nieuwe leg :-( ). Het gaat hier volgens mij om een natuurlijke dood. De rest van de vissen doen het prima en ik vul de overledenen binnenkort aan.

23-11-2006

Met de achterwand is alles prima en sinds 20-10-2006 heb ik jongen van de kersebuiken die ik had toegevoegd aan mijn aquarium. Hun nest was in een holletje die ik in de achterwand had gemaakt. Meer positief nieuws over de achterwand dus! (Van de cacatuoides heb ik ook al een aantal keren jongen gehad, maar die waren al snel opgegeten.) Er zijn nu nog een stuk of 20 jongen in de bak en het lijkt er op dat ze het allemaal gaan overleven. Helaas hebben de kersverse ouders wel wat andere soorten uitgemoord in de bak. Binnenkort dus de jonkies de deur uit en maar eens wat nieuwe vissen aanschaffen. Iemand belang bij jonge kersebuiken??? Zie kort filmpje.

12-03-2007

Een uitvoerige beschrijving van de staat van de achterwand inclusief foto's en een extreme makeover....

23-04-2008

Inmiddels zijn er jongen geboren van de Julidochromis. De kwaliteit van het water is dus nog steeds goed. Vooral de grot linksboven is regelmatig bezet en in de afgelopen keren dat er jongen zijn geboren is dat de favoriete plek.

3-7-2013

Sinds vorige week ben ik tijdelijk gestopt met mijn aquarium. De vissen zijn eruit en het aquarium is leeg. De achterwand heeft zich goed gehouden. Hij ziet er nog als nieuw uit en na jaren van draaien heb ik geen effecten gemerkt op het bioloog.

En verder...

Hier heb ik wat handige links om inspiratie op te doen.

Voor vragen of opmerkingen, mail me, maar kijk eerst even bij de FAQ. Misschien is de vraag al eerder gesteld.Artikelen

Inrichten van een aquarium

Slakkenplaag

Tijdklok instellen

Autovoeder instellen

Belichting van een aquarium

Uw artikel hier??

Schrijf betaald een artikel!
Neem contact op voor de voorwaarden en onderwerpen. Heb je een goed idee, dan zijn deze ook welkom.

© Doe-het-zelf aquarium achterwand 2004-2020 | Cookies | Privacy