Home Rio 125 Malawi FAQ Links Contact Andere zelfbouwers

Zelf-bouwers

Op deze pagina staan andere zelf-bouwers die mijn werkwijze als basis hebben gebruikt. Als je zelf ook deze wijze hebt gebruikt en wilt dit delen, stuur dan foto's en de ervaringen op en ik plaats ze.
EDIT: Vanwege de hoeveelheid spam graag eerst een mail (zonder foto's) sturen via het contactenformulier met daarin de melding dat u foto's wilt plaatsen. Wij zullen hierop reageren zodat u de foto's kunt toevoegen.


Naam:

Roos

Lokatie:

Bak:

100x40x40

Ervaringen:

We hebben eerst een klein model geboetseerd uit klei. Toen met klein kippengaas een frame gemaakt uit drie stukken vanwege de glazen tussenstukken aan de bovenkant van de bak. Toen zijn er meerdere lagen pur schuim over het gazen frame gespoten met tussentijds natuurlijk overtollige stukken weg snijden. Soms moesten we wel de helft van wat er was opgespoten weer afsnijden! Het is een 100x40x40 bak.
We hebben meerdere gaten, verbindingsstukken en verstopplekken gemaakt, zelfs een ondergrondse tunnel (de steen vooraan loopt door tot achter de achterwand)! Na het purren hebben we veel lagen tegellijm aangebracht, soms dik, soms dun. Er zijn twee pakken van 5 kg op aangebracht, waarvan veel dikke lagen op de achterkant, ook voor stevigheid. Bij de laatste laag tegellijm is mijn vriend gaan mengen met rode en witte verf. De epoxy hars die we daarna er op aan hebben gebracht heeft de kleur veel duidelijker naar voren gehaald. Bijn de foto zie je duidelijk dat de epoxy wel glanst maar dat dat onder water voor een groot deel weg valt. We hebben alle apparatuur weggewerkt achter de wand, die overigens aan de achterkant hol is waardoor de vissen daar ook veel ruimte hebben. Bij foto 8 zie je een inkeping in het rechterstuk van de bak.
Kleine vissen kunnen langs de Java varen in het midden van het rechterstuk tussen de barst naar een afgesloten kamertje dat op de laatste foto is te zien.


Naam:

Anne

Lokatie:

Bak:

Rio 300.

Ervaringen:

Zie het pdf bestand voor het hele verhaal van Anne


Naam:

Lokatie:

Bak:

Ervaringen:


Naam:

Lokatie:

Bak:

Ervaringen:


Naam:

Denis

Lokatie:

Zierikzee

Bak:

LxBxH 80x 50 x 50.

Ervaringen:

Ik heb blauwe tempex gebruikt is veel beter dan het witte veel sterker.


Naam:

Luc

Lokatie:

Bak:

Ervaringen:

Ik heb zelf een artikel geschreven over het maken van mijn achterwand, deze staat hier.


Naam:

Jaap

Lokatie:

Bak:

Juwel Panorama LxBxH 80x 40 x 50.

Ervaringen:

In dit document(4.2 Mb) staat uitvoerig beschreven hoe de achterwand is gemaakt.


Naam:

Corina

Lokatie:

Hoorn

Bak: 100x50x 45

Ervaringen:

Met piepschuim werd de achterwand inelkaar gezet.
Met een hoop geslijp, branden en hakken werden de contouren gevorm voor een rotsachterwand die ook de filterbehuizing moest verbergen.
Daarna werd de achterwand met tegellijm, vedunde 5x ingesmeerd.
Na een goede droging werden en wat kleur nuances aangebracht.
Als laatste de wand aflakken met goede botenlak dit 2x


Naam:

Henk

Lokatie:

Bak:

1800 liter

Ervaringen:

Op de site van Henk staat beschreven hoe de achterwand is gemaakt. Kijk vooral ook naar de stenen en hoe deze zijn gemaakt!


Naam:

Mark

Lokatie:

Bak:

200 x 60

Ervaringen:

Er is een uitgebreide beschrijving opgenomen in een PDF-bestand(613 kB). Klik hier om het te bekijken. Mocht u de PDF niet kunnen openen (foutmelding), probeert u dan rechtermuisknop op de link en dan "Doel opslaan als...".


Naam:

Dominiek

Lokatie:

Winterswijk

Bak:

100 x 50 x 60

Ervaringen:

In het Word-document (6Mb) staan foto's en een zeer uitvoerige beschrijving. Zeker de moeite waard om te bekijken!


Naam:

Dannis

Lokatie:

Sliedrecht

Bak:

120 x 50 x 50

Ervaringen:

Via deze website begonnen met de spullen te verzamelen die ik nodig zou hebben om een achterwand te maken. Heb een pak piepschuim gekocht bij de hornbach en dat waren 5 platen van 1 meter lang en 5 cm dik (prijs 7,50 euro) De tegellijm heb ik gehaald bij de praxis. (prijs 8,50 euro 5kg) De epoxyhars heb ik gehaald in Dordrecht bij Harjon BV, (prijs 18 euro 500gr en 250 gr verharder). Thuis gekomen met alle spullen en gelijk aan de slkag gegaan.
Ik wilde een rotswand hebben met groot diepteverschil, dus heb ik de 5 cm plaat genomen en daar een tekening op gemaakt hoe ik het oingeveer wilde hebben. Van een volgend plaat heb ik grote stukken afgesneden in het model zoals ik rotspartijen op de acterwand wilde hebben, mede rechts van de wand een grotere verdikking omdat ik daar me aanzuig van me pomp wilde verwerken. Eerst een 20 cm eraan geplakt met montagelijm omdat het een achterwand van 120m moest worden, toen alle stukken erop geplakt zoals ik had uitgetekend. Toen alles droog was ben ik met de brander aan de slag gegaan, wat echt een zeer verrassend effect gaf aan het gehaal, het leek nu al een rotswand. Toen de tegellijm aan gaan maken en begonnen met schilderen van de achterwand. Het resultaat werd verbluffend, ik was nu eigenlijk al tevreden. Na 4 lagen vond ik het zelf al meer dan genoeg, al moet ik zeggen dat ik het vrij dik heb opgezet.
Na de laatste 24 uur drogen was het tijd voor de epoxyhars.
Nu komt waar iedereen even goed op moet letten, waar ik de fout inging, ik gooide de 500gr epoxy en de 250gr verharder gelijk in een pot en begon te mengen. het zag er goed uit en leek meer op water dan op een hars soort, maar dat hoort zo. Na een 20 minuten de epoxylaag op de wand te hebben gezet en nog maar op de helft, begint er rook uit mijn mengpot te komen, en de hars begint hard te worden, binnen een tijdsbestek van een minuut was mijn hars zo hard als steen. Verdorie, en nu, nou ja ik terug gegaan naar de zaak in dordrecht en vertelde mijn verhaal, de verkoper zei " Ja dat klopt, hoe groter de hoeveelheid is die je aanmaakt hoe groter de chemische reactie des te sneller begint de uitharding, je moet kleine beetjes aanmaken." Nou okay weer wat geleerd en ook voor jullie dus een tip, maak kleine beetjes aan, je gebruik zoiezo heel erg weinig ervan. Na heel de wand in de hars te hebben gezet was het tijd voor het drogen, hij bleef heel erg glimmen na het drogen, maar dat veranderde achteraf met water in de bak. Het was nu tijd om de wand te gaan plaatsen in de bak en deze te laten spoelen, na enige tijd ben ik hemn gaan inrichten, nu nog een week draaien en dan kunnen de vissen erin, ik vond met behulp van deze site het een leuk en achteraf niet te moeilijk project. Nu heb ik een achterwand die naar me zin is en het bespaarde me nog eens ene hoop geld ook, buiten het epoxyhars fiasco haha


Naam:

David

Lokatie:

Ridderkerk

Bak:

160 x 60 x 60

Ervaringen:

Heb eerst het piepschuim op maar gesneden zodat ik het ook door de opening van de bak krijg. ook heb ik een mal van hout gemaakt 1/1 om de wand in te bouwen. Daarna ben ik begonnen met het linker deel. ik heb aan dit deel een dwars stukje geplakt met kit waar mijn verwarming achter komt zodat je die niet ziet hangen, ook komt daar mijn water uitstroom. Daarna begonnen met de achtezijde. Ik heb bij alle panelen met een staalborsten geulen gemaakt en gaten uitgeborsteld, Pas wel op het gaat erg snel. Daarna heb ik alleen nog een fohn gebruikt om alles een beetje aan te branden, hierdoor ontstaat een steenachtige ondergrond. Het midelste paneel heb ik anders gemaakt ik heb daar nog een paneel opgeplakt en kom hierbij op 8 cm uit, het bovenste paneel heb ik iets breder gemaakt en valt daarom over de andere 2 link en rechts zodat je geen naden ziet. Ook kan je dan wat diepere gaten maken voor schuilplaatsen enz. nadat alles klaar was met fohnen heb ik het met tegellijm ingesmeerd met een beetje kleur er in / rood / oker / geel / om zo een natuurlijk uiterlijk te hebben. Dit alles nadat het droog was (na 12 uur) heb ik het over geschilderd met epoxy hars, daardoor heb je mooi contrast en komen de kleuren beter uit. dan alles laten drogen en klaar is het. Ik heb hier alles 6.5 uur over gedaan en de kosten zijn ongeveer een kleine 80 euro.

Gebruikte mat. & gereedschappen:
Piepschuim 4cm dik
Tegellijm grijs 2 Kilo
Kleurstof / oker / geel / rood /
Silleconekit voor aquarium
Epoxy Hars 500 ml

Kwast (bokkepoot)
Emmer / truffel
Kithouder
Mengbakje voor epoxy
Fohn
Staalborstel
Mes


- Foto in Word-document -

Naam:

Peter

Lokatie:

Unknown

Bak:

Juwel Rio 400

Ervaringen:

In het Word-document staan foto's en ervaringen. Zeker de moeite waard om te bekijken!


- Foto in Word-document -

Naam:

Jack

Lokatie:

Volendam

Bak:

160x100x80 cm

Ervaringen:

In het Word-document staat de werkwijze beschreven van Jack. Opmerkelijk is het gebruik van de epoxyverf wat de achterwand heel mooi maakt!

Naam:

Chris

Lokatie:

Bak:

60 * 30 * 30

Ervaringen:

Na het zien van handleiding op de site, heb ik ook een eigen achterwand gemaakt. Ik wilde je het resultaat wel even laten zien. Er valt verder weinig te zeggen over de gevolgde werkwijze, want ik heb het eigenlijk volledig volgens jouw handleiding uitgevoerd. Top handleiding! Wel heb ik de achterwand op de bodem vastgelijmd in plaats van op de wanden, zodat ik geen troep op de wanden overhoud wanneer ik er een andere wand in wil zetten.

Naam:

Hans

Lokatie:

Schiedam

Bak:

160x50x60 cm

Ervaringen:

In het Word-document staan meer foto's en ervaringen. Zeker de moeite waard om te bekijken!

- Geen foto beschikbaar-

Naam:

Nina

Lokatie:

Unknown

Bak:

80 cm breed

Ervaringen:

Hieronder een korte beschrijving van Nina's achterwand:

1.het op maat snijden van het piepschuim. ik raad aan de lengte 1.5 cm korter te houden want 1cm is net niet genoeg. toen de achterwand klaar was paste hij eigenlijk net niet maar na enig duwen kreeg ik hem toch op zijn plaats. het heeft de achterwand wel beschadigd. ik ben begonnen met het in vorm brengen van het piepschuim. ik heb twee platen gebruikt maar had het misschien ook met 1 kunnen doen. ik ben erachter gekomen dat het bewerken van het piepschuim veel makkelijker is met een brander. je krijgt dan mooie ronde vormen en geen bende.

2. de lagen tegelijm. ik heb zoals het stappenplan aanraadde 6 lagen gebruikt en steeds 48 uur laten drogen. na de eerste laag zag de achterwand er niet uit, maar na de 5e laag hat ik het gewenste resultaat bereikt.

3. het harsen van de achterwand. dit heeft voor veel problemen gezorgd. ik schrok van de prijs van de epoxy. 43 euro ging toch echt een beetje boven mijn budget. ik ben terug gegaan naar de vrfhandel en heb om advies gevraag. er werd mij verteld dat epoxy de achterwand kei en kei hard zou maken. eigenlijk is dit in een aguarium niet echt nodig het gaat er meer om dat er geen giftige stoffen vrij kunnen komen. op advies van de verfhandel heb ik een potje blanke jachtlak vernis van het merk Epifanes meegekregen. dit wordt ook hard, minder dan de epoxy maar sluit wel goed af. dit kostte mij 7, 25. de jachtlak heeft een mooie kleur. de achterwand werd veel grijzer dan hij al was. een erg mooi resultaat. tijdens het aanbrengen van de lak heb ik veel zand met mijn handen op de rotsen aangebracht. dit heb ik gedaan tegen het glimmen. voor de zekerheid heb ik nadat de lak 24 uur had liggen drogen, een tweede laag lak aangebracht. ook hier heb ik veel zand gebruikt. na twee dagen drogen was min achterwand klaar.

4. eigenlijk had ik de achterwand net iets te lang gemaakt. het kostte dan ook veel moeite om hem passend in het aquarium te krijgen. de achterwand vast kitten was dus al helemaal niet nodig. meteen heb ik de bak volgegoten met water. dit heb ik een week laten staan en iedere dag helemaal verversd. het bleef stinken maar heb toch de gok genomen en heb er een vis in gedaan. deze bleef leven en een dag later heb ik de rest erbij gegooid. nog steeds vertonen ze geen raar gedrag en eten goed. conclusie: MISSIE GESLAAGD!!

wat ik nog wel even kwijt wil is dat het veel tijd kost maar dat je er iets heel moois voor terug krijgt! ik wist niet dat je met piepschuim zulke mooie dingen kunt maken. ben heel erg blij met het resultaat. binnekort beging ik aan een wand voor in het hok van mijn leguanen. hiervoor gebruik in geen hars maar laat ik het bij de tegellijm.

Naam:

Johan

Lokatie:

Utrecht

Bak:

100x40x40 cm

Ervaringen:

Eerst heb ik de tempex op maat gesneden.

Daarna de blokken uitgesneden, gevormd, en op de achterwand geplakt. De blokken heb ik zo gevormd dat er hier en daar wat holletjes en doorgangen in zitten.
Daarna heb ik met een verfafbrander de plaat verder bewerkt. Dit maakt de vormen wat natuurlijker en de tempex wordt wat harder.
Daarna is de eerste laag tegellijm aangebracht. Dit was nog een lastig klusje omdat ik moeilijk aan de achterzijde van de holletjes en doorgangen kan smeren. Maar het is gelukt.
Daarna is de tweede laag tegellijm erop gesmeerd. Daarna heb ik de epoxyhars erop gesmeerd en zand erop gestrooid toen die laag nog nat was.
Daarna kwam het spoelen. Elke dag gooide ik de bak leeg en vulde hem opnieuw. Dit een week lang. Dit is het uiteindelijke resultaat na inrichting.
Ik zal ook nog even de bloopers die ik heb gemaakt vertellen. Dit zijn meestal de nuttigste tips voor mensen die ook zoiets willen doen. Allereerst de holletjes en doorgangen die ik heb gemaakt. Deze zullen de vissen ten goede komen, maar hou er rekening mee dat het lastig schildert om een hoekje of in zo'n holletje. Dan de tegellijm. Ik was in de veronderstelling dat dit een soort rubberachtig materiaal zou zijn als het uitgehard is. Dat was dus niet zo. Het is een soort cementachtig poeder wat dus niet echt waterbestendig is. Je kan het met wat water zo van de piepschuim afwassen. De enige reden dat het er niet afgaat in het aquarium is de epoxyhars. Dit is zeer dun spul en dringt helemaal in de tegellijm en maakt er dus een harde plastic laag van. De tegellijm dus dekkend aanbrengen (2 lagen) is genoeg. meer lagen zijn mijns inziens onzinnig. De hoogte van de achterwand. Ik had gewoon de hoogte genomen van het aquarium. Ik hield geen rekening met de bovenkap die iets over het glas valt. Ik heb dus op het laatst nog een randje weggesneden terwijl de wand al in het aquarium geplakt zat.

Naam:

Willem

Lokatie:

Schiedam

Bak:

1.30x50x40

Ervaringen:

Hier wat foto's ik heb alleen purplaten gebruikt die heten roofmate die is wat fijner van structuur en verder heb ik alles alleen met een mesje gevormd de stenen met tegellijn die ik met kleurstof heb vermengd (zwart en bruin) en de boom met verf op waterbasis

Filmpje 1.3 Mb

Naam:

Gerbert

Lokatie:

Heerde

Bak:

Unknown

Ervaringen:

zoals het eind van het filmpje al aangaf, de epoxy hars werd me te duur,ik was namelijk voor het piepschuim met tegellijm ongeveer 5 euro kwijt en voor de epoxy hars was ik al met al ongeveer 75 euro kwijt en dat werd me net te veel.

Naam:

Olaf

Lokatie:

Groningen

Bak:

60 * 40

Ervaringen:

Binnen een week was de achterwand klaar.

Naam:

Willem

Lokatie:

Friesland

Bak:

60 * 40

Ervaringen:

Ik heb ipv een mes een soldeerbout genomen. Dit werkt volgens mij echt veel sneller! Daarna nog wel wat bijgesneden.

Naam:

Gert Jan

Lokatie:

Noord Brabant

Bak:

80 * 40

Ervaringen:

Werkt Goed. Ik heb ook wat kleur gebruikt maar het ziet er onder water wel iets anders uit. Stuur binnenkort nog wel even een foto op.

Artikelen

Inrichten van een aquarium

Slakkenplaag

Tijdklok instellen

Autovoeder instellen

Belichting van een aquarium

Uw artikel hier??

Schrijf betaald een artikel!
Neem contact op voor de voorwaarden en onderwerpen. Heb je een goed idee, dan zijn deze ook welkom.

© Doe-het-zelf aquarium achterwand 2004-2020 | Cookies | Privacy