Home Rio 125 Malawi FAQ Links Contact Andere zelfbouwers

Het licht in een aquarium

Een belangrijk onderdeel van het aquarium is licht. Het zorgt ervoor dat de planten goed groeien en de vissen er op zijn best uit zien. Echter is te veel, te weinig of onjuist licht schadelijk voor uw aquarium. Te veel licht kan bijvoorbeeld tot gevolg hebben dat er veel algen groeien of dat de biologische klok van de vissen in de war raakt.

Figuur 1 en 2 zijn twee fotoís van dezelfde plant maar met een andere belichting. De eerste met een slechte en de tweede met een goede belichting. Zoek de verschillen!


Meestal wordt er TL verlichting gebruikt in een aquarium. Deze kunt u verkrijgen bij de aquariumspeciaalzaken en er zijn verschillende soorten en kleuren verkrijgbaar (bijvoorbeeld wit, geel, blauw, paars). Voor bepaalde cichliden is het raadzaam om blauw licht te nemen omdat de vissen dan beter uitkomen, maar dat ligt vooral aan de eigenaar van het aquarium.

De hoeveelheid licht en daarmee de hoeveelheid lampen wordt onder andere bepaald door de hoogte van het aquarium. Des te hoger het aquarium, des te meer lampen er nodig zijn. Een andere factor is bijvoorbeeld de hoeveelheid planten. Een dicht begroeid aquarium zal meer licht nodig hebben dan een normaal begroeid aquarium. Een aquarium met geen/weinig planten weer minder licht. Voor een gemiddeld gezelsschapsaquarium kan het volgende worden aangehouden:
DiepteAantal lampen
301
402
503
De lengte van de lampen omvat de gehele breedte van het aquarium.

Voor een gemiddeld gezelsschapsaquarium is 12 uren licht per dag voldoende en het heeft sterk de voorkeur om altijd op vaste tijdstippen de dag en nacht te laten beginnen. Dit voor de biologische klok van planten en vissen. U kunt dit het gemakkelijkst breiken door gebruik te maken van een tijdklok. Zie ook het instellen van een tijdklok.

De lampen moeten regelmatig vervangen worden en niet alleen zodra de lampen stuk zijn. De sterkte van het licht zal langzaam achteruit gaan en na een aantal maanden is de lamp versleten. Het gaat dan om 6 tot 12 maanden. Indien u de lampen vervangt moet u dit geleidelijk doen. Dus indien u twee lampen heeft niet beide ineens maar met een tussenpose van een maand. Een plotselinge verandering van het licht kan een groeistop van de planten tot gevolg hebben.

Voor specifieke aquaria, zoals bijvoorbeeld een tropisch zeeaquarium, gelden er specifieke eisen aan het licht. Hiervoor moet er bijvoorbeeld ook een lamp ís nachts branden die de maan nabootst. Voor deze specifieke eisen kunt u terecht bij de aquariumspeciaalzaak, literatuur of fora op het internet.
Artikelen

Inrichten van een aquarium

Slakkenplaag

Tijdklok instellen

Autovoeder instellen

Belichting van een aquarium

Uw artikel hier??

Schrijf betaald een artikel!
Neem contact op voor de voorwaarden en onderwerpen. Heb je een goed idee, dan zijn deze ook welkom.

© Doe-het-zelf aquarium achterwand 2004-2020 | Cookies | Privacy