Home Rio 125 Malawi FAQ Links Contact Andere zelfbouwers

Autovoeder voor het aquarium

Een handige accesoire voor het aquarium is een autovoeder. Deze geeft op vaste tijdstippen een bepaalde hoeveelheid visvoer aan de vissen. Dit is niet alleen makkelijk voor de vakantie of het weekendje weg, maar ook voor iedere dag. U hoeft niet meer op te letten of u de vissen wel te eten heeft gegeven en u kunt de hoeveelheden makkelijk spreiden over de dag. Let er uiteraard wel op dat er genoeg voer in het bakje zit en dat de batterijen niet op zijn.


Er zijn echter wel beperkingen aan het voer wat u kunt gebruiken. Het bakje is meestal niet heel erg groot en bederfelijk voedsel is uiteraard niet goed te houden. Een goed soort voer is granulaat. Dit is geconcentreerd voer en is meestal verkrijgbaar in kleine korreltjes. Er zijn verschillende soorten voor elk type vis. Voor mijn eigen autovoeder gebuik ik een combinatie van wat fijner gemaakt vlokvoer en granulaat.

Er zijn verschillende soorten autovoerders te koop in verschillende prijsklassen, maar belangrijk is de werking en de mogelijkheden. Belangrijk is dat het voer moet droog blijven in het voerbakje. Anders gaat het klonteren en/of kan het gaan rotten met als gevolg dat de vissen geen eten meer krijgen of het niet meer eetbaar is. Verder is het belangrijk om te kijken naar de doseringsmogelijkheden. Hoe vaak kan dit per dag en wat is de hoeveelheid per keer. Mijn autovoerder kan maximaal 4 x per dag 2 x een dosis voer geven en dat is veel meer dan noodzakelijk. Ik heb hem ingesteld op 1 x ís ochtend met 2 x een dosis en 1 x ís avonds met 1 x een dosis.

Een ander belangrijk aspect is het inzicht in de staat van de batterij. Sommige autovoeders geven aan dat de batterij bijna leeg is en dit geeft u voldoende tijd om nieuwe batterijen aan te schaffen. Het zou vervelend zijn dat op dag 2 van uw vakantie blijkt dat de batterijen op zijn en dat de vissen twee weken geen eten krijgen. Ik gebruik voor de vakantie altijd nieuwe baterijen.


Het instellen van het apparaat moet u vooral niet pas doen op het moment van vertrek, maar een aantal dagen van tevoren. Zo kunt u controleren hoeveel voer er wordt gegeven en of het apparaat het doet. Om de hoeveelheid in te stellen doet u het volgende:
1. Pak een hoeveelheid visvoer wat u normaal gesproken zou geven aan de vissen en leg dit op een vlakke ondergrond.
2. Stel de autovoeder in en laat het apparaat een dosis voer geven. (Let er op dat sommige apparaten een aller eerste keer iets minder voer kunnen geven dan de volgende keren. )
3. Vergelijk de output van de autovoeder met het handmatige en pas zo nodig de dosering aan (Het aantal maal of de hoeveelheid).
4. Herhaal stap 2 en 3 totdat de hoeveelheden gelijk aan elkaar zijn.
Artikelen

Inrichten van een aquarium

Slakkenplaag

Tijdklok instellen

Autovoeder instellen

Belichting van een aquarium

Uw artikel hier??

Schrijf betaald een artikel!
Neem contact op voor de voorwaarden en onderwerpen. Heb je een goed idee, dan zijn deze ook welkom.

© Doe-het-zelf aquarium achterwand 2004-2020 | Cookies | Privacy