Home Rio 125 Malawi FAQ Links Contact Andere zelfbouwers

FAQ lijst

- Wat voor merk epoxyhars heb je gebruikt?

- Waar heb je de epoxyhars gekocht?

- Kun je ook polyester hars gebruiken ?

- Heb je ook de achterzijde van de wand behandeld met epoxy?

- Is styropor ook geschikt ipv piepschuim ?

- Welke verf heb je gebruikt na de tegellijm?

- Welke verf kun je het beste gebruiken?

- Kan ik ook online epoxyhars bestellen?

- Waar is de epoxyhars voor nodig?

- Kan het ook zonder epoxyhars?

- De epoxyhars maakt mijn achterwand heel erg glimmend. Kan ik hier wat aan doen?

- Hoeveel lagen epoxyhars moet ik gebruiken?

- Het water in het aquarium blijft mistig. Wat kan ik hier aan doen?

- De achterwand slaat wit uit. Wat moet ik doen?

Frequently Asked Questions

Vraag

Antwoord

Wat voor merk epoxyhars heb je gebruikt?

Twee componenten hars van het merk "Wilsor"

Waar heb je de epoxyhars gekocht?

Ik heb de epoxy gekocht bij een speciaalwinkel in verf. Bij de standaard bouwmarkten heb ik het niet kunnen vinden. De hars wordt ook vaak verkocht voor onderhoud van boten.

Kun je ook polyester hars gebruiken ?

Ik lees veel over het feit dat polyester-hars nooit 100% te vertrouwen is, omdat hier weekmakers in zitten. Je bak zal het dan waarschijnlijk in het begin wel goed doen, maar naar loop van tijd zullen er toch stoffen vrijkomen. Hoe schadelijk die stoffen zijn weet ik niet, maar ik wilde gewoon geen risico nemen. Voor vijvers zie ik wel vaak dat polyester gebruikt wordt, maar er zijn vele verschillende soorten polyester(-hars, -matten, etc). Als je het wilt gebruiken zou ik nauwlettend de verpakking lezen. Nog wat linkjes: http://www.natuurvrienden-zwolle.nl/aktiviteiten.html http://www.zeewaterforum.org/forums/showthread.php?p=65550#post65550

Heb je ook de achterzijde van de wand behandeld met epoxy?

De achterwand heb ik niet bewerkt met epoxy. De achterkant is gewoon wit. De bovenkant en de zijkanten heb ik wel gedaan. De zijkanten voor de sier en de bovenkant is zeker een must. Dit omdat daar het waterniveau schommelt en daar lampen op staan.

Is styropor ook geschikt ipv piepschuim ?

Styropor is niet geschikt als vervanger van piepschuim. Een collega doe-het-zelfer heeft dit geprobeerd en heeft aan mij gemeld dat dit niet werkt. Het zou raar smelten. Niet aan beginnen dus.

Welke verf heb je gebruikt na de tegellijm?

Ik heb geen verf gebruikt voor de achterwand.

Welke verf kun je het beste gebruiken?

Ik lees vaak dat acrylverf op waterbasis wordt gebruikt. Deze zou gifvrij moeten zijn. Ipv verf kun je de achterwand ook versieren met mos. Dit kun je gewoon op de wand prikken. Ook zie je vaak dat men, na de laag epoxy, er nog wat zand op strooit. Dit geeft een zeer natuurlijk effect. Ga je toch verven, let er dan op dat de kleur op het droge, anders is dan in de bak gevuld met water. Een paar testjes zijn hier op zijn plaats.
Het is ook mogelijk om kleurstof te mengen met de tegellijm.

Kan ik ook online epoxyhars bestellen?

Ja dit is mogelijk. Via:
polyservice.nl
polyservice.nl
mrboat.nl

Waar is de epoxyhars voor nodig?

De epoxyhars heeft twee doelen:
1. Beschermen van het aquarium en zijn inwoners tegen de achterwand.
2. Beschermen van de achterwand tegen het aquarium en zijn inwoners.

Ad1: De tegellijm kan invloed hebben op o.a. de PH-waarde in het aquarium. De hars zorgt ervoor dat dit tot een minimum wordt beperkt.
Ad2: Zonder hars kunnen vissen als algeneters de tegellijm van de achterwand afschrapen. Hierdoor wordt het witte piepschuim zichtbaar en dat is vooral niet de bedoeling. Ook zorgt de hars voor minder alggroei op de achterwand met alleen maar tegellijm.

Kan het ook zonder epoxyhars?

Dit is wel mogelijk maar ik raad dit zeker niet aan. Zie ook het vorige item.

De epoxyhars maakt mijn achterwand heel erg glimmend. Kan ik hier wat aan doen?

Na het opbrengen van de epoxyhars wordt de achterwand inderdaad heel erg glimmend. Gelukkig is deze glans verdwenen zodra de achterwand onder water zit. Dus gewoon wachten totdat de hars goed droog is en dan het aquarium vol laten lopen met water.

Hoeveel lagen epoxyhars moet ik gebruiken?

1 dikke laag epoxyhars is voldoende. Ik zou ook zeker niet aanraden om meerdere lagen te gebruiken om kleurverschil te voorkomen.

Het water in het aquarium blijft mistig. Wat kan ik hier aan doen?

Bij het initieel vullen van een aquarium wordt het water in eerste instantie vaak mistig. Dit heeft vaak meerdere oorzaken en is niet per definitie een gevolg van de achterwand. Gewoon een paar dagen filteren en regelmatig een deel van het water vervangen.

De achterwand slaat wit uit. Wat moet ik doen?

Gelukkig hoor ik dit niet vaak maar het kan gebeuren dat de achterwand wit uitslaat. De reden hiervan is dat de epoxyhars niet goed is uitgehard. Dit kan zijn omdat het te snel onder water is gedompeld, maar het is meestal het gevolg van een onjuiste mengverhouding tussen de hars en de hardener.
Als de witte gloed niet verdwijnt is dit lastig op te lossen. Wij hebben hier zelf geen last van gehad maar u zou het volgende kunnen proberen:
Noodoplossing: Laat de achterwand goed opdrogen totdat de witte gloed is verdwenen. Als dit is gelukt, voeg dan een nieuwe laag epoxyhars toe. lees goed de bijsluiter om de mengverhouding juist te krijgen. Laat de achterwand goed drogen en vul het aquarium opnieuw met water. Hopelijk is de witte gloed nu verdwenen.

Van de vele mail die wij ontvangen heb ik dit gelukkig slechts 1 of 2 keer gehoord. Om te voorkomen dat u dit gebeurd willen wij u meegeven dat elk merk epoxyhars zijn eigen mengverhouding heeft, dus lees goed de bijsluiter.

Artikelen

Inrichten van een aquarium

Slakkenplaag

Tijdklok instellen

Autovoeder instellen

Belichting van een aquarium

Uw artikel hier??

Schrijf betaald een artikel!
Neem contact op voor de voorwaarden en onderwerpen. Heb je een goed idee, dan zijn deze ook welkom.

© Doe-het-zelf aquarium achterwand 2004-2020 | Cookies | Privacy